onsdag 23 oktober 2013

Äppelteori



Nu är det äppeltider och träden dignar av mogen frukt. Min tanke är att denna lektion ska ägnas åt att träna på att använda våra sinnen och hitta ord för att beskriva olika smaker, lukter och konsistenser. Vi kommer lära oss mer om olika äppelsorter och titta på ursprung och hur utseendet på en frukt kan påverka oss. Ni kommer att kunna gå tillbaka och läsa vad alla olika grupper tyckte och tänkte i kommentarsfältet. Lycka till med uppgiften!



1) Ni har blivit indelade i grupper om tre. På bordet framför dig har du nu dessa fem äppelsorter. De är olika i storlek, färg, smak och doft. Även ursprungsland, pris och odlingssätt är olika.

Ni har fått ett papper där ni kan föra anteckningar efter ni har diskuterat uppgifterna.

Sammanställ era anteckningar i kommentarsfältet nedan. Ni får gärna fota och maila in bilder till mig som jag senare kan publicera på bloggen!





2) Ta en äppelsort i tagen. Börja med att studera äpplet noga. Hur ser det ut? Hur känns det i handen? Hur är färgen? Luktar det något om skalet? Hur tror ni att detta äpple kommer smaka? Försök att använda andra ord än gott/äckligt!

Ni får gärna gissa vilken äppelsort det är och var äpplet är odlat!











3) Dela sedan äpplet och lukta på det! Vilka lukter känner ni? Luktar det som något annat? Anteckna alla lukter ni kan identifiera!








4) Nu har det blivit dags att smaka på äpplet. Men innan ni gör det.....ta på en ögonbindel!

















5) Tugga på en äppelbit och notera om det smakar likadant utan synintryck.....sedan kan ni ta av ögonbindeln och smaka samma sort igen, denna gång får ni titta när ni äter.



Gör nu samma sak med alla äpplen, en sort i taget!












6) Som avslutning vill jag att ni funderar lite kring hur lukten påverkar smaken. Vad händer om man håller för näsan när man tuggar på äpplet? Fundera även kring hur synen påverkar upplevelsen av det vi äter....

torsdag 10 oktober 2013

Nästa vecka är det hälsovecka! Då kommer alla klasser på Gäddan att få baka hälsobröd!
Medan hälsobrödet står i ugnen 45 min så komponerar de en hälsosam frukost där de motiverar sina val utifrån just hälsa, men också miljö och ekonomi! 

Hälsobröd, ett bröd
3,5 dl vetemjöl
1,5 dl rågsikt
1 dl grahamsmjöl
0.5 dl rågkross
0.25 dl vetekli
0,5 msk bikarbonat
0,5 tsk salt
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumpakärnor
0,5 msk mörk sirap

5 dl filmjölk

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt filen och sirapen och blanda väl. Sleva upp i en smord brödform. Baka 175 grader i 45 minuter. Vi använder varmluftsugn, så har man en vanlig ugn kan det ta lite längre tid. Strax över 90 grader skall brödet ha i mitten när det är klart.
Har man inte alla ingredienserna tar man det man har. Det viktiga är att den totala mjölmängden är riktig. Torkad frukt och nötter kan man också ta i om man vill.


 Bild kommer! :)