Den här veckans lektion för åk8 har vi pratat om säsongsbetonad och närodlad mat.
Vad är säsongbetonad mat? Elevernas svar: Mat som växer bara en viss säsong, man odlar det bara vissa årstider. Det smakar bättre med säsongsbetonad mat för att det är färskare och det innehåller inga konserveringsmedel. Det är billigare om man handlar säsongsbetonad mat eftersom det finns så mycket av det då!
Exempel på säsongsbetonade råvaror från Sverige: Tomater, morötter, potatis, äpplen, bär, svamp, jordgubbar, sallad, blomkål, pumpa
Vad är närodlad mat? Elevernas svar: Mat som odlas i Sverige. Men gärna nära hemmet. Då får vi inte lika stora utsläpp om de inte behöver långa transporter. Det är färskare. Är de kravmärkta är de nyttiga både för oss och för miljön. Kravmärkta råvaror får inte besprutas med bekämpningsmedel, ingen konstgödsel eller genmodifierade organismer. Alltså får vi inte i oss konstiga tillsatser!
Efter diskussionerna fick eleverna tillaga en äpplekräm på äpplen hemifrån trädgården. Det blev en billig och god äppelkräm utan tillsatser!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar