måndag 18 mars 2013

Åk 8 bakar ekologiska Äppelbullar

Den här veckan har vi bakat ekologiska äppelbullar på hemkunskapen. Varför är det bättre med ekologiska Krav-märkta råvaror? Jo, de är framställda utan konstgödsel och giftiga bekämpningsmedel.

Läs gärna mer på: http://merekoiskolan.se/ekofakta/utan-kemiska-bekampningsmedel/



Eleverna tyckte brödet blev saftigt och gott! De var jättenöjda och många skulle baka det hemma! 

Här är receptet: 


Äppelbullar

ca 8 bröd

25 gram jäst (finns Krav)
3,5 dl vatten
1 ekologiskt äpplen
2,5 dl ekologiskt havregryn
0,5 msk salt
2,5 dl dinkelsikt
5 dl ekologiskt vetemjöl

Pensling:
Smält smör eller margarin.

Rör ut jästen med ljummet vatten (ca 37 grader) i en bunke eller köksmaskin. Skölj och riv äpplet. Tillsätt äpple, havregryn, salt, dinkelsikt och vetemjöl. Arbeta degen tills den är smidig, 7-10 min för hand eller ca 5 minuter med maskin. Jäs under bakduk ca 30 minuter.

Rulla bitarna till släta bullar med mjölad händer och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 30 minuter.  Pensla bullarna med smält smör. Grädda ca 15 minuter i 225 grader. Låt bullarna svalna på galler med bakduk.

Drick ett glas ekologisk mjölk till och bre på ekologiskt smör! 
För miljöns skull & för din! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar