Jag bakar mer än gärna och särskilt eget matbröd när det vankas soppa. Jag tänker baka ett matbröd som innehåller keso som blir både saftigt och nyttigt!
Ingredienser: 50 gr jäst, 50 gram matfett, 250 gr keso, 5 dl mjölk, 1 tsk salt, 1 dl grahamsmjöl, 14-15 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke
2. Värm mjölk och matfett till fingervarmt, 37 grader Varför ska degspadet hålla 37 grader och vad händer om det är för varmt resp kallt?
3. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om
4. Tillsätt salt och keso Vilken funktion har saltet?
5. Jag tillsätter linfrön eftersom de har en hög halt av kostfibrer, 1-2 msk strör jag ner
6. Tillsätt grahamsmjölet och nästan allt vetemjöl, spara 1 dl mjöl till utbakningen Vad innehåller mjölet och vad fyller det för funktion i degen?
7. Arbeta degen i ca 10-15 minuter (om det är för hand) till en smidig deg. Vad händer när man knådar degen en längre stund? Lägg på en bakhandduk och låt degen jäsa i 30-40 minuter. Berätta för eleverna vad som händer när degen jäser!
8. Sätt ugnen på 250 grader
10. Häll lite mjöl på ett bakbord
11. Knåda degen och forma en avlång rulle
12. Dela degen i 18-20 delar och rulla dem till runda fina bullar
13. Jäs under bakduk i ca 30 minuter Vad bildas under jäsningen? Och varför bör man jäsa en längre tid?
14. Gräddas sedan mitt i ugnen i 10-12 minuter Vad händer med brödet under gräddningen?
Kesobullarna passar utmärkt till en god soppa! Som tex rotsakssoppan ; )
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar