lördag 26 januari 2013

6JK har bakat morotsmuffins

I fredags fick eleverna i 6JK baka morotsmuffins. De tränade på att läsa och följa recept, mäta, använda olika ord, begrepp, redskap och teknisk utrustning. Sedan pratade vi om vett & etikett och vad gemenskap runt en måltid kan betyda.

Under fikat fick eleverna vara med och bedöma arbetsprocess och resultat och sätta ord på sina kunskaper. De fick hjälp med de här frågorna:


Vad är viktigt att tänka på när man bakar muffins?

Att sätta på ugnen direkt så att den hinner bli varm. 
Att man inte alltid behöver gå efter den exakta tiden, formarna kanske är mindre eller större. 

Hur ska man göra när man vispar ägg och socker?

Använda elvisp så det blir lite luftigare. 

Varför ska man inte vispa ner mjöl, bakpulver och kanel?

Då kan det bli klumpar.
Man vill ju ha det luftigt och inte kompakt. 

Hur kontrollerar man att de är klara?

Man provsticker. Den ska vara torr när man drar ut stickan.
Eleverna hade ett bra samarbete och teknik när de skulle
fylla smeten i formarna. En elev som var van att baka muffins visade
sina kompisar hur man skulle göra på bästa sätt! 

Några elevkommentarer om morotsmuffinsen:
- Asgott!
- Jättegott!
- Det var helt ok, tyckte en elev som inte gillar morötter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar