onsdag 12 september 2012

Konsten att steka kött

Den här veckan är det matlagningsmetoden, stekning, för åk8. Måltiden som skulle tillagas var en köttbit, klyftpotatis & tomatsås. Innan vi började tillaga maten gick vi igenom vad man behöver tänka på när man ska steka kött: 

1. Ta fram köttet 30 min innan tillagning, då kyls inte stekpannan ner och köttet får en finare stekyta
2. Torka av köttet med lite hushållspapper
3. Lägg matfettet i en kall stekpanna, sätt plattan på ett eller två steg under högsta läge. Låt matfettet bli gyllenbrunt
4. Fyll endast 2/3 av stekpannans yta, annars blir köttet mer kokt än stekt.
5. Vänd med stekspade
6. Stek färdigt på svag-medelvärme (beroende på stekpanna & spis)
Kontrollera att köttet är genomstekt, köttsaften ska vara klar i färgen!

För att få ett bra resultat är det viktigt att använda rätt redskap när man lagar mat. För att få ett saftigt & gott kött bör man använda  en stekspade att vända köttet med. Ps. Om du steker i en teflonpanna behöver du inte använda så mycket fett, som är bra ur ett hälsoperspektiv.

Lycka till med din stekning! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar