söndag 30 september 2012

Kanelbullens Dag 4 okt


Nu ska det bakas bullar på hemkunskapen! 

Sedan länge har vi en tradition av att fika tillsammans, antingen ute på ett "fik" eller hemma hos varandra. Kaffet introducerades i Sverige redan på 1700-talet, och har sedan dess varit en riktig folkdryck. Vi dricker morgonkaffe, förmiddagskaffe, eftermiddagskaffe och kvällskaffe. En slät kopp kaffe på maten kanske? Men ofta äter vi någon bulle eller kaka till kaffet. 

Just kanelbullen började bakas på 1920-talet enligt Hembakningsrådet. Det var väl då efter första världskriget som både vete, smör, socker och kanel blev billigare och mer tillgängligt för allmänheten. Kanelbullen började då bakas på bagerier och kafeer samt i hemmen!


Här är några tips för ett lyckat bak: Du vet väl hur man gör för att baka riktigt saftiga och porösa kanelbullar? Låt bli att smälta smöret till degspadet! Låt det vara rumstempererat och klicka ner det i degen. Ett skonsamt sätt för fin brödglans är att spraya istället för att pensla – blanda äggula med pyttelite salt och vatten!


Ingredienser: 

75 g smör (rumsvarmt)
7 1/2 dl kärnvetemjöl (med fullkorn)
1/2 dl vit sirap (eller strösocker)
2 krm salt
1 tsk kardemumma (stött)
25 g jäst
2 1/2 dl mjölk (fingervarm 37°)

 Fyllning:
50 g smör (rumsvarmt)
2 msk strösocker
1 msk kanel, malen
1/2 msk ströbröd

 Pensling:
1 ägg (uppvispat)
pärlsocker

Gör så här:

1. Skär smöret i skivor eller klicka ner det i köksmaskinens skål eller i en degbunke. 

2. Mät upp 7 dl av mjölet (spara ½ dl till utbakningen) och häll i bunken tillsammans med sirap, salt, ev kardemumma och smulad jäst. Häll på den ljumma mjölken. 

3. Arbeta kraftigt (5-10 minuter) till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk 15 - 30 minuter. 

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla till en rektangel 25 x 50 cm. 

5. Rör samman smör, socker, kanel och ströbröd till fyllningen. (Ströbrödet gör att fyllningen inte flyter ut). Bred den över degen. 

6. Rulla ihop till en rulle från långsidan. Skär rullen i 20 bitar, ca 2 cm breda. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt eller i pappersformar. 

7. Låt jäsa under bakduk 15 - 30 minuter. Sätt ugnen på 250°. 

8. Pensla bullarna försiktigt med ägg och strö över pärlsocker. 

9. Grädda i mitten av ugnen 6-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Lycka Till! // Anna 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar