onsdag 23 oktober 2013

Äppelteori



Nu är det äppeltider och träden dignar av mogen frukt. Min tanke är att denna lektion ska ägnas åt att träna på att använda våra sinnen och hitta ord för att beskriva olika smaker, lukter och konsistenser. Vi kommer lära oss mer om olika äppelsorter och titta på ursprung och hur utseendet på en frukt kan påverka oss. Ni kommer att kunna gå tillbaka och läsa vad alla olika grupper tyckte och tänkte i kommentarsfältet. Lycka till med uppgiften!



1) Ni har blivit indelade i grupper om tre. På bordet framför dig har du nu dessa fem äppelsorter. De är olika i storlek, färg, smak och doft. Även ursprungsland, pris och odlingssätt är olika.

Ni har fått ett papper där ni kan föra anteckningar efter ni har diskuterat uppgifterna.

Sammanställ era anteckningar i kommentarsfältet nedan. Ni får gärna fota och maila in bilder till mig som jag senare kan publicera på bloggen!





2) Ta en äppelsort i tagen. Börja med att studera äpplet noga. Hur ser det ut? Hur känns det i handen? Hur är färgen? Luktar det något om skalet? Hur tror ni att detta äpple kommer smaka? Försök att använda andra ord än gott/äckligt!

Ni får gärna gissa vilken äppelsort det är och var äpplet är odlat!











3) Dela sedan äpplet och lukta på det! Vilka lukter känner ni? Luktar det som något annat? Anteckna alla lukter ni kan identifiera!








4) Nu har det blivit dags att smaka på äpplet. Men innan ni gör det.....ta på en ögonbindel!

















5) Tugga på en äppelbit och notera om det smakar likadant utan synintryck.....sedan kan ni ta av ögonbindeln och smaka samma sort igen, denna gång får ni titta när ni äter.



Gör nu samma sak med alla äpplen, en sort i taget!












6) Som avslutning vill jag att ni funderar lite kring hur lukten påverkar smaken. Vad händer om man håller för näsan när man tuggar på äpplet? Fundera även kring hur synen påverkar upplevelsen av det vi äter....

torsdag 10 oktober 2013

Nästa vecka är det hälsovecka! Då kommer alla klasser på Gäddan att få baka hälsobröd!
Medan hälsobrödet står i ugnen 45 min så komponerar de en hälsosam frukost där de motiverar sina val utifrån just hälsa, men också miljö och ekonomi! 

Hälsobröd, ett bröd
3,5 dl vetemjöl
1,5 dl rågsikt
1 dl grahamsmjöl
0.5 dl rågkross
0.25 dl vetekli
0,5 msk bikarbonat
0,5 tsk salt
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumpakärnor
0,5 msk mörk sirap

5 dl filmjölk

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt filen och sirapen och blanda väl. Sleva upp i en smord brödform. Baka 175 grader i 45 minuter. Vi använder varmluftsugn, så har man en vanlig ugn kan det ta lite längre tid. Strax över 90 grader skall brödet ha i mitten när det är klart.
Har man inte alla ingredienserna tar man det man har. Det viktiga är att den totala mjölmängden är riktig. Torkad frukt och nötter kan man också ta i om man vill.


 Bild kommer! :)

måndag 20 maj 2013

Utedag med Gäddans elever i åk8

Idag hade vi utelektioner i hem- och konsumentkunskap! Vi gjorde en brasa, täljde egna grillpinnar, bakade pinnbröd, grillade korv och gick en tipspromenad.


tisdag 7 maj 2013

Matkultur och mattraditioner

Idag har vi haft tema "Fikatraditioner" på hemkunskapen! 6:orna har bakat fyra sorters kakor och 9:orna bakade bärpajer och tillagade egen vaniljsås till det.





onsdag 24 april 2013

Pizza Time.

Idag har Stureskolan gjort egen pizza

Den här veckan pratar vi om konsumtion & ekonomi. Vad behöver man pengar till? Hur mycket kostar en tonåring? Hur tar man tillvara på sina resurser? Vi avslutar veckans lektion med att baka pizza. Eleverna fick svara på frågan: Varför är det bra att kunna baka egen pizza? 

Det finns olika fördelar att göra egen pizza, det är billigare och kan vara godare. Du kan även göra som du vill ha den utan extra kostnad. Du behöver inte åka någonstans, då bidrar du till miljön genom att inte släppa ut avgaser. Man kan köpa närodlade ingredienser.

Det kan vara bra och göra egen pizza om man är nyinflyttad och inte har så  mycket pengar, du vet även vad som är i och på. Det går snabbare , är nyttigare och man kan själv välja storlek.









tisdag 9 april 2013

Fisk är gott!

Idag har 6HI planerat och tillagat en fiskgratäng, potatis och grönsaker. Vi lärde oss mer om hållbart fiske, hur näringsrik fisken är samt hur man kan tillaga fisk för att få ett bra resultat!

Längst ner hittar ni receptet!




Elevernas omdöme om maträtten:

- Jag brukar inte tycka om fisk, men det var jättegott!
- Såsen var jättegod!
- Det var roligt och lätt att laga!
Så här gör man:

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Smörj en ugnsfast form med 1 msk matfett. 
3. Skär 300 gram fisk i ca 2 cm tjocka skivor.
4. Strö ut 1/2 msk vetemjöl i formen. 
5. Lägg fisken i formen och strö 1/2 tsk salt över fisken.
6. Blanda ihop 1-1 1/2 dl matlagningsgrädde, 2 msk chilisås och häll det över fisken.
7. Strö över 1/2-1 dl riven ost. 
8. Ställ in fisken mitt i ugnen och låt stå ca 15-20 minuter. 
9. Strö över lite dill. 



måndag 8 april 2013

Pizza

Den här veckan har eleverna i årskurs 8 jämfört pris och kvalité genom att baka egna pizzor! Det var ett mycket uppskattat inslag i undervisningen!

Sebastian: Jag älskar kreativitet och vill skapa olika former!
Därför gjorde jag en kvadratisk pizza!

- Det var lite för mycket vitlökssmak i tomatsåsen, annars blev den god!


Julia & Lukas bakade en stor kebabpizza som de delade på sen! De tyckte att den blev god!


tisdag 26 mars 2013

Märken & symboler

Idag har 6HI letat miljömärken och miljösymboler i några av våra livsmedelsbutiker här i Arboga! Efter avslutat uppdrag samlades vi i klassrummet där grupperna fick redovisa vad de hade hittat. Vi gick igenom vad de olika märkena betyder.

Det var de här märkena som eleverna letade efter:









Grupperna ritade märkena på tavlan och skrev vilka varor som hade de olika märkena.

måndag 18 mars 2013

Åk 8 bakar ekologiska Äppelbullar

Den här veckan har vi bakat ekologiska äppelbullar på hemkunskapen. Varför är det bättre med ekologiska Krav-märkta råvaror? Jo, de är framställda utan konstgödsel och giftiga bekämpningsmedel.

Läs gärna mer på: http://merekoiskolan.se/ekofakta/utan-kemiska-bekampningsmedel/



Eleverna tyckte brödet blev saftigt och gott! De var jättenöjda och många skulle baka det hemma! 

Här är receptet: 


Äppelbullar

ca 8 bröd

25 gram jäst (finns Krav)
3,5 dl vatten
1 ekologiskt äpplen
2,5 dl ekologiskt havregryn
0,5 msk salt
2,5 dl dinkelsikt
5 dl ekologiskt vetemjöl

Pensling:
Smält smör eller margarin.

Rör ut jästen med ljummet vatten (ca 37 grader) i en bunke eller köksmaskin. Skölj och riv äpplet. Tillsätt äpple, havregryn, salt, dinkelsikt och vetemjöl. Arbeta degen tills den är smidig, 7-10 min för hand eller ca 5 minuter med maskin. Jäs under bakduk ca 30 minuter.

Rulla bitarna till släta bullar med mjölad händer och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 30 minuter.  Pensla bullarna med smält smör. Grädda ca 15 minuter i 225 grader. Låt bullarna svalna på galler med bakduk.

Drick ett glas ekologisk mjölk till och bre på ekologiskt smör! 
För miljöns skull & för din! 

lördag 16 mars 2013

Earth Hour den 23 mars

Under vecka 12 kommer vi att på alla hemkunskapslektioner uppmärksamma Earth Hour som är lördagen den 23 mars 20.30-21.30! Vi kommer att titta på film, göra några värderingsövningar kring hållbar utveckling av miljön samt baka ekologiskt matbröd!

Gå gärna in på: http://www.wwf.se/vrt-arbete/klimat/earth-hour/1415461-earth-hour-2013



torsdag 14 mars 2013

Stycka Kyckling & Indisk Kyckling

I onsdags fick årskurs 8 lära sig hur man styckar en hel kyckling och hur viktigt det är med en god hygien! Vi pratade om bakterier i maten och hur man ska hantera och förvara mat på bästa sätt för att minska risken för matförgiftning!

De elever som ville lära sig stycka fick prova! Här styckar Oskar en kyckling. Han skär noggrant efter instruktionerna som kocken Melker Andersson gav via en film på Youtube.
Eleverna fick lära sig att vi ska använda olika skärbrädor till kött, fisk och grönsaker för att minska risken att sprida ev bakterier. 


Av den hela styckade kycklingen tillagade eleverna 

"Indisk kyckling". 


Många elever tyckte att maträtten blev över förväntan och väldigt god!
Två tjejer satt och diskuterade kycklingköttet i deras gryta och kom underfund med att vissa delar blev torra medan andra blev saftiga & goda! De konstaterade att de kunde ha förkortat tiden lite och att det är viktigt att hålla koll på tiden för ett bra resultat!

Utifrån Lgr11:
Eleven kan ge omdömen om arbetsprocessen och resultatet!


tisdag 12 mars 2013

Tallriksmodellen a´la Korvstroganoff & ris


Förra lektionen lärde vi oss vad tallriksmodellen är och vad man behöver äta för att må bra! Eleverna planerade måltider till en specifik person med ett individuellt energibehov. Den här har eleverna planerat och tillagat korvstroganoff, ris och grönsaker helt enligt tallriksmodellen. 



Elevernas reflektioner: 

Det var enklare än vad jag trodde! Man behövde inte så mycket saker för att tillaga det här. 
Det var enkelt och gott!
Vårt ris blev ganska slaskigt, för att vi tog riset fyra minuter tidigare. Nästa gång kan vi koka det längre. 

Varför behöver man äta enligt tallriksmodellen?
- För att må bra och orka med dagen! 
- Man får i sig allt man behöver!
- Man får energi!

torsdag 14 februari 2013

Semlor och traditioner

Nu i veckan har det varit Fettisdag. Vi på Stureskolan har bakat en variant av Semlor. Vanligtvis används jäst som jäsmedel men då vi hade begränsad tid använde vi ett recept med bakpulver från hembakningsrådet. De smakade lite kardemumma och blev lite smuliga, men goda! Vi fyllde dessa små skapelser med hallonsylt och vispgrädde! 


Här följer lite information kring varför vi äter semlor och kring de olika namn vi använder på detta bakverk! (källa: hungrig.nu)


En semla, även kallad fastlagsbullefettisdagsbulle eller hetvägg (då den serveras i ett fat med mjölk), är en slags bulle eller bakelse av ljust vetebröd med söt fyllning. Ordet semla var från början endast beteckningen på själva den ljusa vetebullen, utan fyllning. I Skåne och i andra delar av södra Sverige samt i de svenskspråkiga delarna av Finland heter bakelsen fastlagsbulle. En semla är på finlandssvenska, i närmare anslutning till ordets ursprungliga betydelse, vad man i Sverige kallar småfranska, fralla, rundstycke eller Pain Riche. 

Semlan åts från början enbart på fettisdagen under fastlagen i större delen av landet. Senare, när svenskarna inte längre brydde sig om att fasta före påsk, blev det tradition att äta den varje tisdag under fastans sju veckor. I Skåne åts dock fastlagsbullen enligt traditionen enbart på fastlagssöndagen, senare även veckorna före. I dag börjar bageritillverkade semlor säljas strax efter jul (ibland till och med före jul) och finns tillgängliga varje dag fram till påsk. 

Fettisdagen (ordet är bildat av 'fet' och 'tisdag') kallas i Sverige tisdagen efter fastlagssöndagen och den sista dagen före den kristna fastan; dagen mellan blåmåndagen, tidigare ibland även kallad bullmåndagen, och askonsdagen. I Finland kallas dagen för fastlagstisdagen. Att det är sista dagen innan påskfastan har gett upphov till traditionen att denna dag, och ursprungligen bara denna dag, äta semlor, även kallade fastlagsbullar eller fettisdagsbullar. Eftersom dessa bullar gjordes av vetemjöl (vitt mjöl) kallas denna dag också ”vita tisdagen”. Enligt norrländsk tradition äts semlor som efterrätt till bruna bönor. 

måndag 4 februari 2013

Rengöring i köket

Det är viktigt att göra rent ordentligt i köket så att man inte blir sjuk.
Man behöver också göra rent för att hålla borta bakterier. Det blir trevligare miljö att laga mat i också, man vill ju inte ha matrester i köket när man är där!



Recept på Köttfärssås

Jag vet att några har frågat efter receptet på köttfärssåsen som vi tillagade i åk6, så här kommer det:


Ingredienser:
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
150 gram köttfärs
1 dl krossade tomater
2 krm salt
1/2 krm peppar
1/2 krm paprikapulver
2 krm örtkryddor
2 msk ketchup eller 1 msk tomatpuré
1 msk matfett

Gör så här:
1. Skala och hacka löken och vitlöken
2. Värm matfettet i en stekpanna eller gryta
3. Fräs löken tills den får ljusgul färg
4. Lägg i köttfärsen och låt den brynas tillsammans med löken i ca 5 min. Hacka sönder köttfärsen med en trägaffel.
5. Tillsätt krossade tomater, kryddor och ketchup eller tomatpuré. Låt koka ca 5 min på svag värme.


Smaklig Måltid!


Recept på Currykorv

Här är receptet på Currykorven som åk8 lagade förra veckan:

Ingredienser:                        

150 gram falukorv
1/2 gul lök
1/2 äpple
3/4 msk margarin
1 tsk curry
1/2-1 dl vatten
1 msk tomatpuré
1/2 dl grädde
1 krm salt
1/2 krm peppar

Gör så här:

Hacka löcken
Skala och skär äpplet i fina bitar
Fräs löken och äpplet i margarinet
Strö över curryn och låt puttra i 2-3 minuter på svag värme
Häll över vattnet
Tillsätt tomatpurén och grädden
Tillsätt salt och peppar
Skär korven i skivor eller strimlor och tillsätt den.
Låt allt puttra på svag värme i ca 5-8 minuter

torsdag 31 januari 2013

Fiskgryta


I veckan har alla i åk 8 pratat om energibehov och tallriksmodellen. Vi berörde begreppet energiprocent och lärde oss hur man man beräkna dels hur mycket energi en individ gör av med under ett dygn och dels beräkna kaloriintaget. Vi har pratat om vilka olika näringsämnen kroppen behöver för att fungera optimalt och avslutade lektionen med att tillaga en god och nyttig fiskgryta med vit MSC märkt fisk.

Många elever var positivt överraskade och tyckte att det var "lätt att tillaga", "snabb mat" och "konstigt nog jättegott!".

Grytan innehåller fisk som är rik på proteiner, vitamin D, jod och selen, röd paprika och citron som har hög halt av vitamin C och vitlök och purjolök som innehåller hög halt av antioxidanter.

Utöver detta bidrar yoghurten och grädden med kalcium som stärker skelettet och tänderna.

Blir du sugen att laga detta? Här kommer receptet!


Mumsiga Fiskgrytan   



Ingredienser: 2-3 personer

1/2 röd paprika
1/4 purjolök
1/2 - 1 vitlöksklyfta
1/2 dl vatten
1 1/2 dl turkisk yoghurt
1 - 1 1/2 dl matlagningsgrädde
1/2 buljongtärning av fisk
Saft av en 1/4 citron
Salt 
Citronpeppar
1/2 pkt Torsk (200 gram)
Dill 
Ev räkor


Gör så här:

  1. Skölj och skär paprikan och purjolöken i strimlor och fräs i smör en stund. 
  2. Tillsätt vattnet, yoghurten, matlagningsgrädden och buljongtärningen.
  3. Tillsätt citronsaften, salt, citronpeppar och dill efter behag. Låt sjuda ca 5 minuter på svag värme.
  4. Skär fisken i jämna bitar (tärningar). 
  5. Lägg i fisken i grytan och låt sjuda tills fisken är klar. Ca 5-8 min. Tänk på att fiskköttet är skört och går ganska fort att tillaga. 
  6. Tillsätt räkor innan servering om så önskas. 

/Maria 

lördag 26 januari 2013

6JK har bakat morotsmuffins

I fredags fick eleverna i 6JK baka morotsmuffins. De tränade på att läsa och följa recept, mäta, använda olika ord, begrepp, redskap och teknisk utrustning. Sedan pratade vi om vett & etikett och vad gemenskap runt en måltid kan betyda.

Under fikat fick eleverna vara med och bedöma arbetsprocess och resultat och sätta ord på sina kunskaper. De fick hjälp med de här frågorna:


Vad är viktigt att tänka på när man bakar muffins?

Att sätta på ugnen direkt så att den hinner bli varm. 
Att man inte alltid behöver gå efter den exakta tiden, formarna kanske är mindre eller större. 

Hur ska man göra när man vispar ägg och socker?

Använda elvisp så det blir lite luftigare. 

Varför ska man inte vispa ner mjöl, bakpulver och kanel?

Då kan det bli klumpar.
Man vill ju ha det luftigt och inte kompakt. 

Hur kontrollerar man att de är klara?

Man provsticker. Den ska vara torr när man drar ut stickan.
Eleverna hade ett bra samarbete och teknik när de skulle
fylla smeten i formarna. En elev som var van att baka muffins visade
sina kompisar hur man skulle göra på bästa sätt! 

Några elevkommentarer om morotsmuffinsen:
- Asgott!
- Jättegott!
- Det var helt ok, tyckte en elev som inte gillar morötter.

torsdag 24 januari 2013

Mat enligt tallriksmodellen

Den här veckan har vi påbörjat ett område som handlar om matcirkeln, tallriksmodellen och våra näringsämnen! För att må bra behöver vår kropp protein, kolhydrater, fett, vitaminer, mineraler och vatten. Vi pratade också om skillnaden mellan snabba och långsamma kolhydrater. Lektionen avslutades med att planera och tillaga Currykorv, fullkornspasta och morot eller broccoli.


Fullkornspastan ger oss kolhydrater & fibrer, korven ger oss fett & protein
och broccoli ger oss rikligt med C-vitamin och mineraler som tex järn! 

Eget bröd med 9HI

I fredags förra veckan bakade 9HI eget bröd. De skulle utgå ifrån ett recept och ändra det efter tycke och smak! Kan man baka ett bröd som blir nyttigare? Kan det bli billigare? Kan man välja ingredienser som ur ett miljöperspektiv? Eleverna fick fundera över dessa frågor och motivera sin val av ingredienser.

Elin, Cornelia och David valde att baka ett samiskt tunnbröd som gräddas i stekpannan. 


Stekpannan av gjutjärn blev ordentligt varm, vilket gjorde att det gick relativt fort att grädda brödet. Brödet fick en fin färg och god smak! De bredde på smör, socker & kanel på brödet innan de åt. 


tisdag 22 januari 2013

6HI bakar morotsmuffins

Idag har 6HI varit här och bakat morotsmuffinsDå tränade vi på att läsa och följa recept, samarbeta, ta ansvar och initiativ, använda olika redskap och teknisk utrustning som tex elvisp, måttsats, slickepott och rivjärn på ett säkert sätt. Vi använde vanliga ord och begrepp som används vid bakning som tex skala & riv, blanda, vispa vitt & pösigt, rör och grädda. Kontrollera med en provsticka.
När alla kök var klara med sina muffins upptäckte vi att
några fick fler muffins och några fick färre. Hur kommer det sig?
Jo, några fyllde sina formar lite mer och
andra lite mindre. Beroende på det och beroende
på vilken storlek på formarna man använder
får man olika många!

Vad tyckte ni om lektionen?
Kul!


Vad är viktigt att tänka på när man bakar?
Samarbeta.
Följa receptet.
Att man blandar ner bakpulvret försiktigt. 

Vad händer när man vispar ägg och socker med elvispen?
Den blir fluffig och pösig. 

Hur kontrollerar man att muffinsen är färdiggräddade? 
Om man tar den där provstickan, och sticker ner den och är det smet på den är de inte klara men är det ingen smet på är de klara!

fredag 18 januari 2013

6JK lagar köttfärssås & spagetti

Idag tillagade 6JK Köttfärssås & Spagetti! 

Innan de började tillaga sin mat gick vi igenom hur vi skulle göra och vilka redskap vi skulle använda under matlagningen. Vi hade redskapslära! 

Varför kokar man pasta utan lock?
- Annars kokar det över.
Varför kokar man upp vattnet med lock då?
- Då går det fortare och så sparar man energi!


Tips till er som ska tillaga köttfärssås hemma från en elev:
- Var försiktig med örtkryddorna! Men det var gott! Min köttfärssås var godare än mammas.
Hur kommer det sig?
- Den smakade bra. Och mamma har stora tomater i och det gillar inte jag! 

Varför ska man använda plaststekspaden i teflonstekpannan?
- För att inte repa stekpannan.
Vilket material ska man undvika då?
. Järn! Järn repar teflonet!



Elevernas egna reflektioner om matlagningen och maten:

- Den var god!
- Den var bra gjord!
Den var lagom stekt för vi hade rätt temperatur när vi stekte! Om man har för hög värme då kan man bränna maten och om man har för låg värme kanske det inte blir klart.