onsdag 24 oktober 2012

Energidrycker

På nyhetsmorgon i veckan så hade de ett inslag om energidrycker, försäljningen har ökat 20%!
Titta gärna på inslaget, det är mellan 7-8 min! Viktigt!! Vet inte om klippet går att se hur länge som helst!
http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/forsaljningen-av-energidrycker-okar-kraftigt-2231033

Säsongsbetonad och närodlad mat - äpplen

Den här veckans lektion för åk8 har vi pratat om säsongsbetonad och närodlad mat.

Vad är säsongbetonad mat? Elevernas svar: Mat som växer bara en viss säsong, man odlar det bara vissa årstider. Det smakar bättre med säsongsbetonad mat för att det är färskare och det innehåller inga konserveringsmedel. Det är billigare om man handlar säsongsbetonad mat eftersom det finns så mycket av det då! 

Exempel på säsongsbetonade råvaror från Sverige: Tomater, morötter, potatis, äpplen, bär, svamp, jordgubbar, sallad, blomkål, pumpa 

Vad är närodlad mat? Elevernas svar: Mat som odlas i Sverige. Men gärna nära hemmet. Då får vi inte lika stora utsläpp om de inte behöver långa transporter. Det är färskare. Är de kravmärkta är de nyttiga både för oss och för miljön. Kravmärkta råvaror får inte besprutas med bekämpningsmedel, ingen konstgödsel eller genmodifierade organismer. Alltså får vi inte i oss konstiga tillsatser! 

Efter diskussionerna fick eleverna tillaga en äpplekräm på äpplen hemifrån trädgården. Det blev en billig  och god äppelkräm utan tillsatser!


måndag 15 oktober 2012

Halv åtta hos mig - 9 FG

I fredags var det dags för en av grupperna i 9 FG att laga mat. De valde att laga till fläskkotlett med klyftpotatis och kantarellsås. Till detta serverades grönsallad. Olle, Elisia och Sanna hade valt att ta med svamp som de själva plockat för att spara på pengarna och de hade även tagit med närodlade svenska äpplen från trädgården. Dessa stektes i smör, kanel och socker och serverades med lättvispad grädde! Även denna gång blev det kort om tid och på slutet fick gruppen verkligen skynda sig för att hinna med allt.

Klasskompisarnas omdöme av middagen blev "jättegott, saftigt och välstekt kött!", "lite mer salt hade varit bra" och " gott med stekta äpplen och grädde".



/Maria

tisdag 9 oktober 2012

Halv Åtta Hos Mig - ÅK9

Några grupper har tillagat sina måltider och bjudit sina kompisar på en "Halv Åtta Hos Mig"-middag. Variationen är stor och eleverna har varit väldigt kreativa i sina planeringar. Det är allt från korv & mos, grillspett & potatisgratäng till kött & grönpepparsås. En grupp kommer att tillaga fisk. En sak som nästan alla grupper haft problem med är tidsmedvetenheten. Ingen grupp har hunnit tillaga, äta och diska på 80 min. Något att ta med i beräkningarna kanske? Men med lite hjälp från oss lärare så har alla fixat det galant! Jag är väldigt stolt över alla elever i alla fall! Alla gör sitt bästa och det är väldig trevlig stämning under matlagningen! Keep up the good work! Hälsningar Anna : )

Alva, Felix & Simon bjuder på Hasselbackspotatis, fläskfilé, grönpepparsås & sockerärtor. De är noggranna med upplägget och vill servera färdiga tallrikar. 


Lovisa K, Lovisa O, Lina & Olivia bjöd sina gäster på potatisgratäng, grillspett & sallad! De la upp maten på tallrikarna innan de serverade sina gäster. 

Det är viktigt att alla kan äta maten så de tillagade även Vegetariska grillspett! 



onsdag 3 oktober 2012

Bullbak för Stureskolans ÅK8

Det är viktigt att lägga lika stora bullar på plåten. Varför är det viktigt undrar jag? - Så att det tar lika lång tid när man gräddar dom! 

Jenny påminner: 
- Kom ihåg att låta bullarna jäsa under en bakduk. Då blir de godare och större! 


Bullarna är klara att ätas och de är jättegoda! / Jenny & Robin 


Och "Fröken" fick en färsk kanelbulle till eftermiddagskaffet! Tack snälla Alva & Jesper!

Så här blev Rasmus & Alex bullar (se nedan)



// Anna 


måndag 1 oktober 2012

Snabba & nyttiga kanelbullar!

Idag bakade Gäddgårdskolans åk8 kanelbullar. Idag smälte vi inte matfettet utan provade en annan metod. Först skulle de finfördela rumsvarmt smör eller margarin, sen tillsätta mjöl, salt, sirap eller socker. Efter det skulle de smula ner jästen i mjölblandningen. Och till sist tillsätta degvätska som bestod av ljummen mjölk. Vi bakade efter Hembakningsrådets recept med det nyttigare Kärnvetemjölet med fullkorn. Och eleverna tyckte bullarna blev jättegoda! Man kan baka nyttigare men ändå goda upptäckte de!
Här är en bild på Sara & Maddes bullar alldeles innan gräddningen!


söndag 30 september 2012

Kanelbullens Dag 4 okt


Nu ska det bakas bullar på hemkunskapen! 

Sedan länge har vi en tradition av att fika tillsammans, antingen ute på ett "fik" eller hemma hos varandra. Kaffet introducerades i Sverige redan på 1700-talet, och har sedan dess varit en riktig folkdryck. Vi dricker morgonkaffe, förmiddagskaffe, eftermiddagskaffe och kvällskaffe. En slät kopp kaffe på maten kanske? Men ofta äter vi någon bulle eller kaka till kaffet. 

Just kanelbullen började bakas på 1920-talet enligt Hembakningsrådet. Det var väl då efter första världskriget som både vete, smör, socker och kanel blev billigare och mer tillgängligt för allmänheten. Kanelbullen började då bakas på bagerier och kafeer samt i hemmen!


Här är några tips för ett lyckat bak: Du vet väl hur man gör för att baka riktigt saftiga och porösa kanelbullar? Låt bli att smälta smöret till degspadet! Låt det vara rumstempererat och klicka ner det i degen. Ett skonsamt sätt för fin brödglans är att spraya istället för att pensla – blanda äggula med pyttelite salt och vatten!


Ingredienser: 

75 g smör (rumsvarmt)
7 1/2 dl kärnvetemjöl (med fullkorn)
1/2 dl vit sirap (eller strösocker)
2 krm salt
1 tsk kardemumma (stött)
25 g jäst
2 1/2 dl mjölk (fingervarm 37°)

 Fyllning:
50 g smör (rumsvarmt)
2 msk strösocker
1 msk kanel, malen
1/2 msk ströbröd

 Pensling:
1 ägg (uppvispat)
pärlsocker

Gör så här:

1. Skär smöret i skivor eller klicka ner det i köksmaskinens skål eller i en degbunke. 

2. Mät upp 7 dl av mjölet (spara ½ dl till utbakningen) och häll i bunken tillsammans med sirap, salt, ev kardemumma och smulad jäst. Häll på den ljumma mjölken. 

3. Arbeta kraftigt (5-10 minuter) till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk 15 - 30 minuter. 

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla till en rektangel 25 x 50 cm. 

5. Rör samman smör, socker, kanel och ströbröd till fyllningen. (Ströbrödet gör att fyllningen inte flyter ut). Bred den över degen. 

6. Rulla ihop till en rulle från långsidan. Skär rullen i 20 bitar, ca 2 cm breda. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt eller i pappersformar. 

7. Låt jäsa under bakduk 15 - 30 minuter. Sätt ugnen på 250°. 

8. Pensla bullarna försiktigt med ägg och strö över pärlsocker. 

9. Grädda i mitten av ugnen 6-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Lycka Till! // Anna 




lördag 29 september 2012

Hemmagjord nyttig müsli

Müsli
3 msk rapsolja
5 dl havregryn
5 dl rågflingor
5 dl dinkelflingor
200 gram kokosflingor
1 dl vetegroddar
2 dl solroskärnor
3 dl russin

Gör så här
1. Sätt ugnen på 100 grader.
2. Pensla ut oljan i en långpanna, häll ner allt utom russinen, och blanda om. Rosta i ugnen tills allt fått en gyllene färg, rör om då och då.
3. När muslin är färdigrostad, låter du den svalna, tillsätter russinen, blandar ordentligt och häller upp i tätslutna burkar.
SB 6-9 gjorde en bra och nyttig frukost på sin lektion i fredags! Vi tittade först på filmen "Hoppsan Kerstin - frukost!" där de lagade en god frukost, men pratade framförallt om hur viktigt det är för oss att äta frukost på morgonen! Om vi inte äter en bra frukost på morgonen så har inte kroppen något "bränsle" att ta av på förmiddagen i skolan. Man känner sig trött och har svårt att koncentrera sig.
Klassen i fredags gjorde egen müsli och bakade rågbröd (recept längre ner i bloggen). Till detta hade vi naturell yogurt, mjölk, ost, skinka, paprika och gurka. I denna frukost finns livsmedel från alla delar i matcirkeln utom potatis- och rotfruktsbiten!
Här kommer receptet på den goda och nyttiga müslin.

Hacka lök på ett lätt sätt!

 Dela den halva löken som på bilden, men skär inte rakt igenom utan låt den hänga ihop i ena änden.
Skär skåror hela vägen men låt löken fortfarande hänga ihop i ena änden. 
Sen skär du enkelt löken och då får du direkt en fin hackning! Det går lätt och fort och gör att du knappt hinner känna tårar och svidande! : )

onsdag 26 september 2012

"Halv Åtta Hos Mig" - middagsbjudning 9JK



Nu har vi börjat tillaga våra måltider som vi planerat. Alla arbetar i grupper om tre eller fyra stycken. De har haft tydliga instruktioner som tex budget och tillagningstid. Den första gruppen i 9JK har nu tillagat sin "Halv Åtta Hos Mig" middag, och de bjöd sina "gäster" på hemlagat potatismos, stekt lunchkorv och grönsaker. Efter middagen fick gästerna värdera och sätta poäng på måltiden utifrån några olika kriterier.

måndag 24 september 2012

Bakning med jäst för 8:orna!


Dagens lektion innehöll bakning med jäst! De flesta elever gjorde rågbullar med recept ur hkk-boken men de fick välja rågsiktskakor också om de ville! Jäst består av levande små jästsvampar som behöver näring och lagom temperatur för att brödet ska höja sig -  jäsa. Bäst temperatur för jästen är 37 grader = fingervarmt. Är temperaturen för varm så dör jästsvamparna och brödet jäser inte. I en av klasserna så hände det en grupp, bullarna såg jättefina ut på plåten men rörde sig inte ur fläcken varken under jäsningen eller i ugnen! Det var verkligen "bra" att kunna visa hur det blir om jästsvamparna dör! Ångrar att jag inte kom på att fota de söta men stenhårda små rågbullarna! : ) //Therése

6-9 SB Gjorde korvstroganoff med ris eller bulgur


I fredags så gjorde 6-9 SB korvstroganoff, som tillbehör valde de på ris eller bulgur. Just denna elev har också gjort sin måltid extra nyttig med röd paprika, gurka och morot i bitar! Ris är en av världens äldsta kulturväxter. Det odlas på mer än tio procent av jordens odlingsbara yta! Fascinerande va?! : ) Bulgur görs av krossat vete och innehåller mycker fibrer, det blir mer och mer vanligt att använda som alternativ till ris, pasta och potatis! 

Här är receptet på korvstroganoff, 2 personer.
200 g falukorv
1 gul lök
1 msk matfett
1 msk tomatpuré
1/2 dl vatten 
1/2 dl matlagningsgrädde
1 krm salt
1/2 krm peppar
klippt persilja 
Gör så här:
1. Skär korven i 1/2 tjocka strimlor
2. Skala och skär löken i tunna skivor
3.Värm matfettet i en stekpanna och låt det bli ljusbrunt.
4. Bryn korven först och låt sedan löken bryna med en kort stund.
5. Tillsätt tomatpurén och rör om. 
6. Späd med vatten och grädde.
7. Smaksätt med salt och peppar.
8. Låt korven sjuda 5 min under lock. 
9. Skölj och klipp persiljan och strö över.



Frukost för Gäddans 6:or också! : )



Precis som på Sture så har Gäddans 6:or också gjort frukost! Ena veckan så gjorde vi äppelmos, av svenska äpplen förstås som vi plockat i trädgården! Äppelmos som vi gör själva innehåller äpplen, vatten och lite socker, inga konserveringsmedel eller andra tillsatser! Helt enligt de tre perspektiv vi framhåller i hem- och konsumentkunskap, hälsa (inga tillsatser) ekonomi (säsongens frukt, gratis och perfekt att ta tillvara nu) och miljö (de äpplen vi använder har inte transporterats och alltså inte bidragit till någon miljöförstöring). : ) // Therése

fredag 21 september 2012

Idag lagade åk6 frukost!

Idag fick eleverna lära sig hur viktigt det är att äta regelbundet och hur många måltider man bör äta för att orka hålla igång kroppen en dag. 


Frukost: Havregrynsgröt, äppelmos, mjölk, smörgås, ost, paprika & gurka.


Innan du går till skolan behöver du fylla på med lite mat.
Kroppen är aktiv även när du sover, och förbrukar hela tiden energi och näringsämnen. För att du ska må bra och orka en skoldag behöver du fylla på med energi och näring.  Med frukost i magen innan skoldagen börjar orkar du lättare med skolarbetet! Idag tillagade eleverna
havregrynsgröt och till gröten åt de sitt hemkokta äppelmos. Gröten håller dig mätt längre och du får en jämnare blodsockerhalt. Varje frukost bör innehålla mjölk eftersom den innehåller 18 av 22 näringsämnen. 

ÅK9

Här är planeringen för ÅK9 tema "Halv Åtta Hos Mig" Klicka på länken för att komma till den:

https://docs.google.com/document/d/11TVqxJi__ZmhCisa215AAULDUdBA1Mbe_1tz9SNFkQ0/edit

torsdag 20 september 2012

Hejsan!

Klicka på länken för att komma till åk8 kursplan i Hem- och Konsumentkunskap läsåret 2012-2013

https://docs.google.com/document/d/1Pljz210A337-zgcBNVMUPkoL7gDQSIViAvpLa1qNThI/edit

onsdag 12 september 2012

Konsten att steka kött

Den här veckan är det matlagningsmetoden, stekning, för åk8. Måltiden som skulle tillagas var en köttbit, klyftpotatis & tomatsås. Innan vi började tillaga maten gick vi igenom vad man behöver tänka på när man ska steka kött: 

1. Ta fram köttet 30 min innan tillagning, då kyls inte stekpannan ner och köttet får en finare stekyta
2. Torka av köttet med lite hushållspapper
3. Lägg matfettet i en kall stekpanna, sätt plattan på ett eller två steg under högsta läge. Låt matfettet bli gyllenbrunt
4. Fyll endast 2/3 av stekpannans yta, annars blir köttet mer kokt än stekt.
5. Vänd med stekspade
6. Stek färdigt på svag-medelvärme (beroende på stekpanna & spis)
Kontrollera att köttet är genomstekt, köttsaften ska vara klar i färgen!

För att få ett bra resultat är det viktigt att använda rätt redskap när man lagar mat. För att få ett saftigt & gott kött bör man använda  en stekspade att vända köttet med. Ps. Om du steker i en teflonpanna behöver du inte använda så mycket fett, som är bra ur ett hälsoperspektiv.

Lycka till med din stekning! 

måndag 10 september 2012

Morotsmuffins

Nu har vi provat att baka med år 6 på Stureskolan! Det gick som förväntat jättebra! Muffinsen blev fina och goda enligt elevernas egen utsago. Om du skulle vilja baka dessa hemma så hittar du så klart receptet här:




Morotsmuffins                ca 12 st


1 1/2 dl finrivna morötter
1 ägg
1 dl socker
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel eller kardemumma
1/2 krm salt
1/2 dl matolja

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala, skölj och finriv morötterna.

3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en skål.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kanel eller kardemumma och salt i en annan skål.

5. Rör ner morötterna och matoljan i äggsmeten.

6. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten, blanda försiktigt.

7. Ställ muffinsformarna på en plåt.

8. Häll smeten i muffinsformarna- fyll formarna endast till hälften.

9. Grädda muffinsen mitt i ugnen ca 10 min.

10. Kontrollera med en provsticka om de är klara. 




Lycka till! 

/Maria

söndag 9 september 2012

Vecka 37

Hej på er!  Ny vecka, nya utmaningar! Spännande, eller hur? Lite info om veckan som kommer:

På tisdag när jag (Anna) är ledig kommer Barbro och jobbar. 6HI kommer att få baka muffins och 9JK ska tillaga Raggmunk med bacon & lingon.

8FG, 8HI & 8JK: Vi ska lära oss hur man steker kött på bästa sätt och till köttet får ni tillaga klyftpotatis & tomatsås. 

6FG & 6JK: Kom ihåg att ni inte ska tillaga något att äta den här lektionen. Men ni kommer att få koka äppelmos. 

9FG & 9HI: På fredag är det dags för temat "Halv åtta hos mig". Ingen matlagning denna gång, endast planering. Ta med datorn ifall ni vill söka efter recept. 

Vi ses! 

onsdag 5 september 2012

Fisk är både nyttigt & gott!

Även idag har vi tillagat fisk och potatis. Innan matlagningen pratade vi om hållbart fiske och varför vi bör äta fisk 2-3 ggr i veckan.

tisdag 4 september 2012

Att lära sig att tycka om fisk...



Fisk i créme fraiche





Den här veckan kommer våra åk 8 elever att få tillaga en härlig fiskrätt. Vi pratar om hållbart fiske och att välja fisk som är MSC-märkt, rättvise-märkt alternativt KRAV-märkt. Många tycker att fisk är lite "så där" eller kanske rent av väljer bort fiskrätter helt när de serveras i skolmatsalen. Därför vill jag, Anna och Therése visa på hur god fisk faktiskt kan vara.

Flera elever som nu har lagat rätten tyckte att det var jättegott och ville gärna ha receptet för att kunna bjuda föräldrar och syskon hemma. Här kommer det!

Koktid: ca 10 min                        2 pers

Ingredienser

200 g vit fisk
2 msk smör eller olja
1 msk finhackad purjolök
2 msk hackad dill
2 krm dragon
1/2 dl mjölk
1 dl lätt créme fraiche
1 tsk citronsaft
2 krm salt
1 krm peppar

Gör så här:

1. Skär fisken i mindre bitar.

2. Fräs purjolöken i smör eller olja i en kastrull.

3. Tillsätt dill, dragon, mjölk, lätt créme fraich, citronsaft, salt och peppar.

4. Låt koka upp.

5. Lägg ner fisken i såsen och låt sjuda under lock tills fisken är vit och fast ca 5 min.

6. servera gärna med kokt eller pressad potatis och valfria grönsaker.



Smaklig måltid!

/Maria


fredag 31 augusti 2012

Kan man skapa egna recept?

Stureskolans 9:or fick i uppdrag att skapa eget brödrecept. Utifrån grunderna, dvs nödvändiga ingredienser i ett bröd fick de chansen att vara kreativa. De skulle motivera sina val med hänsyn till hälsa, ekonomi och miljö. I början tyckte många att det var svårt, men när de började resonera med varandra kom de på massa bra förslag på ingredienser. Ingredienser som solrosfrön, linfrön, rågmjöl, rivna morötter och olika slags kryddor blandades ner i degen.


Brödet på bilden innehåller tex linfrön & rivna morötter. Gruppen som bakade brödet tyckte att det blev både saftigt & gott! Sedan upptäckte de även att de hade bakat ett nyttigt bröd eftersom de använt både hela korn och fullkornsmjöl. Kan man baka miljövänligt? Ja, om man köper ekologiskt kom en elev på.

onsdag 29 augusti 2012

Åk 6 på Stureskolan

Nästa lektion för åk6 på Stureskolan: Ni kommer att få lära er vad olika redskap heter samt vad de används till, men vi ska också planera & tillaga köttfärssås & pasta ; )

Vi ses!


8:ornas matlagning vecka 35

Veckans maträtt Bulgursallad & baconlindad grillkorv var omtyckt av nästintill alla elever! Under matlagningen lärde vi oss hur vi kan skära grönsaker, hur vi ska hantera olika livsmedel, att det är viktigt att läsa receptet ordentligt mm. Summa summarum så har åk8 första HKK- lektion varit väldigt givande & rolig! Vår hemkunskapsblogg inspirerade några elever och ville göra fina upplägg av maten. (se bilden nedan)

Några kommentarer från veckans lektioner:

  - Mmm..vad gott! Det här vill jag göra hemma! Kan man få receptet!
Och det kan man! Här kommer det:
Bulgursallad:
1 dl Bulgur
2 dl vatten
1 liten röd lök
1 tomat
1 bit gurka
1/2 paprika
2 msk olja
2 tsk pressad citron
1/2 krm cayennepeppar
klippt persilja
Ev mynta
Ev oliver

Gör så här:
1. Koka upp vatten & en nypa salt till bulguren. Tillsätt  bulguren, låt sjuda på svag värme i ca 10 min.
2. Skala & finhacka löken. Skölj & skär tomat & gurka & paprika i tärningar.
3. Blanda olja, citron, salt & cayennepeppar i en skål.
4. Rör ner bulgur & grönsakerna. Blanda ner klippt persilja.
5. Garnera gärna med persilja, ev mynta & ev oliver.

SMAKLIG MÅLTID ; )

// Anna 



tisdag 28 augusti 2012

Baconlindad korv med Bulgursallad


Nu har vi kommit igång med höstterminens lektioner. Åk 8 ska laga till en baconlindad korv med Bulgursallad. Vi kunde konstatera att även ögat vill ha sitt och det kan vara nog så viktigt hur vi lägger upp maten och presenterar den. Det kan vara något att tänka på även när man lagar de enklaste rätterna...



Jag hade förmånen att få träffa elever från Gäddgårdsskolan och många gjorde mycket genomtänkta uppläggning. Kul med elever som tar initiativ och vågar ta ut svängarna lite! Jag ser fram emot hösten som bådar gott :)

/Maria

söndag 26 augusti 2012

Hemkunskap för 8:orna ; )

Hej alla elever i åk8! 

Nu är det dags för er att ha hem- och konsumentkunskap igen! På höstterminens första lektionen kommer vi att gå igenom ämnet, vad vi kommer att göra på hemkunskapen. Efter genomgången tillagar vi bulgursallad & baconinlindad korv. På den här hemkunskapsbloggen kan vi lägga ut bilder på er mat som ni tillagar och de recept ni använder! Här kan ni också läsa vad vi ska göra nästa vecka! 

Vi ses! ; )

fredag 24 augusti 2012

Höstterminen är igång!

Åhh då är denna termin igång på riktigt! Det är alltid lika roligt att träffa Gäddans nya 6:or! Två av tre klasser har haft sin första hem - och konsumentkunskaps lektion, det var roligt och det verkar som de haft en bra första upplevelse av hkk! På min fråga "vad betyder konsumentkunskap i hem- och konsumentkunskap?" så svarar en kille, "det borde vara nåt med handel...alltså konsumenter är kunder...kunder i en mataffär t.ex!" Så rätt han har, det är inte så många som vet det första lektionen!
Titta gärna vidare i bloggen, ni kan hitta smoothiereceptet som Maria lagt ut och annat bra som Anna skrivit! Hade jag vetat hur jag lägger ut bild från mobilen till bloggen så hade jag lagt ut bild på några av de smoothies vi gjorde, men jag får kolla upp hur man gör först! Ha en skön helg! / Therése

Recept Smoothie

Hej alla 6 or! 

Några av er önskade få receptet på den Smoothie som vi lagade till på den första lektionen. Här kommer det!


Smoothie 1 glas

1/2 dl hallon eller andra bär
1/2 dl mjölk
1 dl yoghurt - helst vanilj
eventuellt lite florsocker 


Gör så här

1. Mixa ingredienserna tills allt är blandat.

2. Häll upp i glas.

3. Drick och njut!

(och glöm nu inte att diska upp och göra snyggt i köket efter dig!) 

/Maria 

torsdag 23 augusti 2012

ÅK 9 på Stureskolan

Välkomna tillbaka till hemkunskapen!

I åk9 har ni hem- och konsumentkunskap i 90 min/vecka i en termin.  Förra läsåret lärde vi oss några olika matlagningsmetoder, hur man kan planera och organisera måltider utifrån olika perspektiv,  diska miljövänligt, städa & tvätta samt mycket annat. Till en början kommer vi att repetera en del, men sedan kommer ni genom olika uppgifter att få skapa egna recept och egna måltider för olika situationer. Hur det ska göras får ni veta på lektionen sen ;)

Vi ses!

tisdag 21 augusti 2012

Smoothie ÅK6

                                                           

                                             Hej alla elever i Åk6! 






Nu kör vi snart igång med hemkunskapen! Den första lektionen kommer vi att gå igenom hur det fungerar på hemkunskapen och vad vi ska lära oss i höst! Men sedan kommer ni att få tillaga en egen smoothie ;)  Smoothie är ett bra mellanmål eller varför inte till frukost? Smoothien innehåller många bra näringsämnen och ger din kropp energi. På ett enkelt sätt kan du tillaga nyttiga smoothies hemma i ditt kök. När vi ses ska du få lära dig hur enkelt det kan vara!

Vi ses! ; )

onsdag 15 augusti 2012

Här hittar ni hemkunskapens kursplaner och betygskriterier

På skolverkets hemsida hittar du hem- och konsumentkunskapens kursplan. Under rubriken syfte kan du läsa varför du ska ha hemkunskap, det centrala innehållet i undervisningen samt vilka förmågor som du ska utveckla och uppnå. Gå gärna in och kika! ; )



http://www.skolverket.se/forskola-och-skola/grundskoleutbildning/laroplaner/grundskolan/hem-och-konsumentkunskap